Ameriprise Financial Abney Associates Team: Indiens upphov till världens tredje största ekonomi sätter mer press på Kina för att utföra

Med den senaste nyheten att Indien har bara gått Japan för att bli världens tredje största ekonomi köpkraftsparitet, ansikten Kina nu ökande trycket att både hålla fast sin utländska Direktinvesteringar prestanda, BNP-tillväxten och dess tillverkning konkurrenskraft och upprätthålla den inhemska politiska mantra att landet är överlägsen sin största granne.

När det gäller utländska Direktinvesteringar Kinas ökade förra året med 5,3 procent, till en jättestor US$ 117.6 miljarder, om än i långsammare takt ökning än tidigare uppnått. Men även denna siffra förmörkades av de 5 största ekonomierna i ASEAN, som uppnått FDI inflöden av 128,4 miljarder USD. Indiens, var medan mindre på vissa 28 miljarder dollar, fortfarande ökade med 17 procent jämfört med föregående år – en ökning som är tre gånger högre än i Kina, och uppnått under vad inte en helt tillfredsställande skattemässiga eller politiska 12 månader för landet. Det är visserligen sant att indiska prestanda kommer från en lägre ekonomisk bas, det finns vissa trodde att går de investeringar trenderna nu från Kina och andra områden av framväxande Asien – med ASEAN och Indien bland dem.

Om så, finns det några grundläggande skäl för detta. Kina har blivit betydligt dyrare när det gäller arbetskraftskostnader. Det är nu fem gånger dyrare att anställa en arbetstagare i Guangdong än i Mumbai. Tillsammans med det, peka Kinas demografi på det förlora arbetskraft de kommande åren, medan en mycket yngre Indien är att lägga till poolen av tillgängliga arbetstagare. Inte bara Kinas arbetstagare blir dyrare, det finns också mindre av dem. Det är att demografiska som nu börjar initialt påverka arbetsintensiva industrier i Kina, men kommer snabbt filter ner till mindre och medelstora företag med mindre kassaflöde för att skydda dem mot att öka produktionskostnaderna.

Detta är att ha en inverkan på där globala verkställande direktörer se framtida produktion kapacitet flyttar. Enligt 2013 Global Manufacturing konkurrenskraftiga Index utfärdats av Deloitte, Indien för närvarande investera  rankas fjärde globalt. Betänkandet innehåller över 550 enkätsvar från VD: ar runt om i världen och deras perspektiv på de avgörande drivkrafterna att tillverka konkurrenskraft för ett land, en rangordning för varje nation nuvarande och framtida konkurrenskraft, och en översyn av de offentliga politiken skapa konkurrenskraftiga fördelar och nackdelar för viktiga länder och regioner runt om i världen. Studien visar också att Indien kommer att flytta upp från fjärde till andra plats under de kommande fyra åren.

Den största attraktionen för många utländska investerare nu i Kina är utvecklingen av det samma medelklass kundbas. För närvarande står på cirka 250 miljoner, beräknas det uppgå till 600 miljoner 2020, en svindlande ökning. Ännu förutsätter det projektionen också att Kina kommer att kunna hålla fast vid sin tillverkning bas och service hemmamarknaden inom landet. Strategin är nu börjar se mindre sannolikt. Vietnam, förväntas komma in i Kina och ASEAN frihandel att i slutet av nästa år, kommer att kunna njuta av tullfria exporten till Kina på cirka 90 procent av alla produkter som handlas. Med vietnamesiska löner långt lägre än Kina, och en lägre bolagsskatt i görningen, kommer att Kina kamp för att konkurrera med Vietnam inom 18 månader. Ändå måste upprätthålla tillverkning stabilitet och inflöden av utländska investeringar på samma gång. Det är en balansgång att börjar se lite otakt.               

Kina står att producera en annan 350 miljoner medelklass konsumenter, alla vill ha moderna produkter, som alltmer kommer att hämtas externt från Kina. Men på samma gång, kommer att skattemässiga skatteintäkter på tullar sjunka. Som inte verkligen balansera böckerna såvitt jag kan se Kina upprätthålla sin beräknade medelklass tillväxt. Eftersom befolkningen åldras, kommer det bli mer beroende av att höja skatterna för att täcka sjukvårdskostnaderna. Ännu i multinationella handel händer precis omvänt.

Indien, samtidigt är lite efter i allt detta. Dess utvecklingsväg är ofta oregelbunden, och som en demokrati det har saknat den ena parten, enda sinnade enhet som har drivit Kina längs de senaste tre decennierna. Dess BNP-tillväxt har uppträtt på ett betydligt bredare utbud än Kinas från en låg på 3,5 procent förra året, från 9,7 procent 2010, och en förväntad 6,5 procent i år. Som jämförs med en konsekvent Kina slutprodukt av mellan 7-8 procent per år. Men varningssignalerna för Kina finns där. Indien är inte bara ett hem av allt fler arbetstagare (förväntas fördubblas till strax under 1 miljarder 2025) finns på betydligt lägre lön än i Kina, men den har också en lockande inhemska medelklassen – coincidentally samma storlek som Kinas är idag, på 250 miljoner. Det medelklassen också har omfattande köpkraft och ökar. Internationella varumärken nu flockas till Indien för att sälja till den inhemska marknaden. Men ändå, tenderar Indien att falla ner på infrastruktur. Som emellertid förändras – investeringar i infrastrukturer är racing vidare på nära 8 procent tillväxt per år – högre än BNP.

När Indiens infrastruktur gap börjar stängas – och skyltarna är redan där – det tar bara ett par reformer att sparka börjar Indien som både världens tillverkning nav. och dess största konsumentmarknaden. De är skattereformen, som har varit på dagordningen för de senaste tre åren, med avsikt att sänka bolagsskatten från den nuvarande 40 procent ränta till 30 procent, och ytterligare FDI reformer i detaljhandelssektorerna, och särskilt i jordbruk och e-handel. I det senare särskilt har Indien kunnat ge en mycket mer öppen och öppen marknad än i Kina. Med den kinesiska regeringen har vill hålla ett handtag på varje möjligt valuta rörelse ut ur landet, och därigenom övervaka ökningen av sin egen online-återförsäljare, global online detaljhandelsföretag som Amazon och ebay, tillsammans med många andra e-handel företag, funnit gående i Kina mycket tuff. I jämförelse, den indiska marknaden börjar öppna och jättar som Amazon väntar stor utdelning som ett resultat. Enkelt uttryckt, är Indiens marknaden mer öppna för utländska investeringar och deltagande än Kina.

Chris Devonshire-Ellis är den grundande Partner för Dezan Shira & Associates – en specialist utländska direktinvesteringar praxis som tillhandahåller corporate inrättandet, business rådgivande, skatt skattekonsult- och, redovisning, lön, due diligence och ekonomisk översikt tjänster till multinationella företag investera i framväxande Asien. Sedan 1992 har företaget vuxit till en av Asiens mest mångsidiga fullservice konsultföretag med operativa kontor i Kina, Hongkong, Indien, Singapore och Vietnam, förutom allianser i Indonesien, Malaysia, Filippinerna och Thailand, samt sambandskontor i Italien, Tyskland och USA.